(untitled) ("Қазақ тарихы" ғылыми журналы, 2024)
Мақала маңызды мәселеге – халық жазушысы Әли Валиевтің еңбегіне енген Қарабақ ауыл шаруашылығына арналған. Мұнда топырақты егіске дайындаудан бастап әртүрлі өсімдіктерді егу, суару, қабығын алу немесе жинауға дейінгі барлық процестер мен мәселелерге назар аударылады.А.Валиевтің еңбегінде жинақталған этнографиялық материалдар негізінде Қарабақ халқының егіншілік саласындағы бай тәжірибесі мен эмпирикалық білімі, олар өсіретін түрлі өнімдері, шаруашылық құралдары, сондай-ақ кең таралған наным-сенімдері туралы мәліметтерді талдау мен оларды ғылыми қауымдастықпен таныстыру мақаланың негізгі мақсаты боып табылады. Зерттеу жұмысын жазуда тарихи-этнографиялық әдебиет материалдары, А.Валиевтің көптеген көркем еңбектері, сонымен қатар салыстырмалы талдау әдісі пайдаланылды. Зерттеу нәтижелері Қарабах тұрғындарының егіншілік мәдениетінің бай екендігін және бұл салада жеткілікті тәжірибе жинақтағанын көрсетеді. Қорыта келгенде қолымыздағы материалдарға салыстырмалы талдау жасау А.Валиевтің Қарабақ халқынан жинап алып, өз еңбегіне енгізген ережелері, әдет-ғұрыптары, әдет-ғұрыптары, жалпы атқарылған ауылшаруашылық жұмыстарының басым бөлігі Әзірбайжанның басқа өңірлердегідей болғанын көрсетеді. Сонымен бірге оның көркем шығармашылығындағы этнографиялық материалдардың молдығы А.Валиевті Қарабақ өлкесін жеткілікті білетін этнограф ретінде сипаттайды.