(untitled) ("Қазақ тарихы" ғылыми журналы, 2025)
Мақалада автор Қожа Ахмет Ясауи кесенесінің пантеондық қызметін талдап, оның қазақ халқының жерлеу ғұрпында алатын орнын айқындауға тырысты. Этнографиялық материалдар негізінде, археологиялық материалдармен сабақтастыра отырып көшпелілер қоғамында, оның ішінде қазақ халқында кездесетін «аманатқа қою» сияқты мәйітті уақытша сақтаудың жолдарын, себептерін, бұл ғұрыптың көшпелілер дүниетанымымен байланысын ашуға талпынған. Сонымен қатар, ерте көшпелілердің патшаларды ірі пантеондарға жерлеуі мен қазақ халқының хандарын, би-шешендерін, батырларын Түркістандағы Қожа Ахмет Ясауи кесенесіне жерлеуінің мәнін сабақтастыра ашып көрсеткен.