ГАНДЖА ХАЛҚЫНЫҢ КИЗСЕЧМЕ, ЭЛЬЧИЛИК ӘДЕТ-ҒҰРЫПТАРЫ МЕН ҚҰДА ТҮСУ РӘСІМІ ТУРАЛЫ ("Қазақ тарихы" ғылыми журналы, 2025)
Аңдатпа. Мақала отбасылық өмірдің маңызды аспектісін құрайтын әдет - ғұрыптар мен құда түсу рәсімдерін (қызсечме-қалыңдық таңдауы, елчілік (қыздың отбасына таңдаған қалыңдықты отбасының ұлына үйлендіруді сұрауы) этнологиялық зерттеуге арналған.Әзірбайжанның ең көне қалаларының Бірі Ганджа Қаласы өзінің бай материалдық және рухани мәдениетімен, әдет-ғұрыптарымен және дәстүрлерімен ерекшеленеді, бұл әлемге Абуллула, Махсати, Низами, Мирза және Т. б. сияқты поэзия мен өнер данышпандары мен шеберлерін сыйлады. шафи вазе және т. б., Сондай-ақ Джавад Ханның тұлғасындағы бірнеше командирлер. Бұл мақалада бұрын тұрмысқа шыққалы жатқан ұлдарға қыздарды кім таңдағаны, кедейлердің неліктен елчілік болып ауқатты отбасылардың есігіне бармағаны және мұның негізгі себептері туралы толық ақпарат берілген. Сонымен бірге, таңдалған қызға "аралық" деп аталатын әйел тағайындалады және ол ақпарат жинау үшін белгілі бір сылтаулармен қызға бірнеше рет барады деп айтылады (мысалы, қыздың мінезі, жұмыс дағдылары, тазалық, оның ақаулы екендігі, қонақжайлылығы, бауырларымен қарым-қатынасы және т.б.).). Мақалада бірінші және екінші-үшінші эмиссарларға кім қатысатыны, қыздың отбасы эмиссарларға "иә" деп жауап бергеннен кейін дастарханға тәтті шай әкелу, кішілеріне үйленбеу сияқты мәселелерге кеңінен түсініктеме берілген.үлкен ағасы немесе әпкесі қатысады.Мақалада келтірілген тағы бір мәселе-кішігірім және үлкен үйлену рәсімдерінен кейінгі процесс. Жиналған материалдарға сәйкес, балгадан (кішігірім құда түсу рәсімінен) бірнеше күн өткен соң, баланың үйіне 10-15 туысы мен қызыл хонча, зергерлік бұйымдар мен келагайи әкелінетін. Бұл "балғаны алу" деп аталды."Баланың үйі балга рәсімінде қолданылатын ет, азық-түлік және басқа да өнімдердің құнын өтейтін еді. Балгадан кейін ауқатты отбасылар да құда түсу рәсімін өткізетін. Балгадан айырмашылығы, үйлену рәсіміне көбірек қонақтар қатысады. Бұл рәсімде баланың үйі тамақ пен сусынның ақысын да төлейтін.